Geothermische warmtepomp, de heilige graal voor groene energie in uw nieuwbouw?

23.01.2023

Energie is al een hele tijd een hot item in onze maatschappij. Eerst kampten we een tijdlang met torenhoge energieprijzen, vervolgens was er de invoering van het capaciteitstarief. Bovendien blijft ook de klimaatopwarming hoog op de agenda staan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat mensen denken aan alternatieve én milieuvriendelijke energiebronnen, zoals een geothermische warmtepomp.

 

Wat is een geothermische warmtepomp precies?

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater. Via een constant proces van verdamping en de afgifte van warmte, wordt een vervolgens energie opgewekt. Die energie kan gebruikt worden om uw woning op te warmen in de winter én af te koelen in de zomer. Uw toestel heeft een hoog rendement, lage onderhoudskosten, lange levensduur en is nagenoeg geruisloos. Het hele jaar door plukt u dus de vruchten van uw geothermische warmtepomp. Wie nog meer technische informatie wil over deze werkwijze, leest hier meer.

Deze vorm van hernieuwbare energie zien we steeds vaker in nieuwbouw, aangezien de geothermische boringen dan nog perfect voor het bouwproject kunnen uitgevoerd worden. Uiteraard is het ook in andere situaties nog steeds mogelijk. Voor een geothermische warmtepomp kan er zowel met een horizontale als een verticale buizenstructuur gewerkt worden. Een verticale installatie is echter ideaal, omdat de bodemwarmte in de diepere aardlagen stabieler is. Hiervoor maakt het ook niet uit hoe groot uw tuin precies is.

 

Verwarming nieuwbouw en meer voordelen

Bij een geothermische warmtepomp denkt u wellicht meteen aan de praktische voordelen, zoals de milieuvriendelijke verwarming van uw nieuwbouw. Toch zijn er nog meer voordelen aan verbonden.

Zo zal ook de architect ongetwijfeld tevreden zijn met uw keuze. Van een lelijke schouw of opvallende buitenunit is namelijk geen sprake. Wie kiest voor hernieuwbare energie in zijn nieuwbouw, kiest overigens toekomstgericht. U geniet nu wel van premies en krijgt een verlaagd E-peil, maar uw woning wordt ook meer waard in de toekomst.

 

Reken op Geothermie Vanlerberghe voor de ondersteuning van uw project

Met Geothermie Vanlerberghe verkopen en installeren we geen warmtepompen. Wel voorzien wij alle noodzakelijke geothermische boringen die nodig zijn om de installatie te kunnen realiseren. Bovendien hebben wij een uitgebreid netwerk met erkende installateurs, waar wij u naar kunnen doorverwijzen. Indien u dus nog geen installateur in uw regio gevonden heeft, kan u hiervoor zeker een beroep doen op ons. Uiteraard kunnen ook professionals rekenen op onze diensten. Bent u actief als installateur of aannemer en zoekt u een betrouwbare partner voor alle boringen, dan staan wij paraat.

Overtuigd door de vele voordelen van geothermie en wenst u de nodige voorbereidingen te treffen voor de installatie van een geothermische warmtepomp? Neem dan zeker contact met ons op.