Boring voor warmtepomp

Wat is geothermie? Een korte introductie!

26.09.2022

Geothermie is de toekomst! Maar wat is geothermie precies?

Experts in hernieuwbare energie zijn het er over eens: geothermie wordt een belangrijke factor in de strijd tegen de klimaatopwarming. Positief nieuws dus, maar voor veel mensen moeilijke materie. Wat is geothermie? Wat is aardwarmte en wat is geothermische energie? We introduceren u graag.

Wat is geothermie?

De vragen ‘wat is geothermie’ en ‘wat is aardwarmte’ kennen eigenlijk hetzelfde antwoord. Geothermie betekent dan ook letterlijk aardwarmte. Het is namelijk een samentrekking van de Griekse woorden ‘Geo’ (aarde) en ‘thermos’ (warmte). Vanaf 10 meter diepte heeft onze aarde een (relatief) stabiele temperatuur. Vanaf 50 meter kan deze warmte bereikt worden via aardsondes.

Helemaal nieuw is het gebruik van aardwarmte overigens niet, al zijn de methodes uiteraard veel grootschaliger en efficiënter geworden. Zelfs 10.000 jaar geleden maakte men al gebruik van geothermie om te koken, verwarmen of te baden.

Wat is geothermische energie?

Geothermische energie wordt opgewekt door het temperatuurverschil tussen de oppervlakte van de aarde en de warmtereservoirs diep in de grond. Voor het opwekken van geothermische energie bestaan er diepe en ondiepe systemen.

Zonder al te technisch te worden, lichten we de twee systemen kort toe. Bij ondiepe systemen wordt doorgaans de combinatie met een warmtepomp voorzien. Zomerse warmte kan letterlijk in de ondergrond worden opgeslagen, terwijl de koudere ondergrond ook ingezet kan worden om uw gebouw af te koelen tijdens warme periodes. Om deze methode toe te passen is een uitstekende isolatie weliswaar vereist.

Voorts zijn er ook diepe boringen die twee tot drie kilometer diep gaan én zelfs ultra-diepe boringen van meer dan vier kilometer. Bij de allerdiepste boringen kan zelfs water opgepompt worden met een temperatuur hoger dan 120 graden. Zo heet dat het mogelijk is om er elektriciteit mee op te wekken en gebouwen te verwarmen met de restwarmte.

Het volledige antwoord op de vragen ‘wat is geothermie’, ‘wat is aardwarmte’ of ‘wat is geothermische energie’ is uiteraard een stuk complexer dan bovenstaande beknopte duiding. Wilt u dus meer informatie over dit onderwerp of wilt u graag de mogelijkheden horen voor uw project? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de experts van Geothermie Vanlerberghe.